“Preventie levert meer productiviteit op.”

CRM Truck & Trailers BV is één van de grootste handelaren van gebruikte transportmiddelen in Europa. Werkzaamheden omvatten het lassen, slijpen, spuiten en transporteren van zwaar materiaal.

CRM Truck & Trailers BV

18 medewerkers, opgericht in 1974
Preventiemedewerker sinds 2013

Ton van der Burg – Mede-directeur

“Veilig en sneller werken zijn aan elkaar verbonden.”

Esther interesseerde zich altijd al voor preventie en ze is onbevangen en onpartijdig. Dat heb je nodig; iedereen moet zich goed en veilig voelen, zodat het prettig werken is. Met de aanstelling van de preventiemedewerker verwacht je dat het beter wordt. Terugloop van het ziekteverzuim was geen specifieke doelstelling, maar ik verwachtte dat wel. Het onderbuikgevoel dat het beter gaat, is bevestigd: alles wordt beter, schoner, beter geordend en overzichtelijker. Daardoor wordt er ook beter en sneller gewerkt. Omdat het er bij ons zo goed uit ziet, is zelfs de verzekeringspremie verlaagd.

Er valt wat te winnen als je het goed doet. We zijn nu preventief bezig. Er zijn minder calamiteiten, minder schades en een lager ziekteverzuim, en daardoor ook een lagere verzekeringspremie. Ook belangrijk: de medewerkerstevredenheid is verbeterd.

Esther Zweerts - Preventiemedewerker

“Ik heb het vertrouwen van zowel het personeel als van de directie.”

Als preventiemedewerker zit je tussen de directie en het personeel in en dat is best lastig. Nu weet ik beter hoe ik het moet aanpakken als ik iets voor elkaar wil krijgen. De medewerkers weten dat ook. Als ik het maar goed beargumenteer en duidelijke oplossingen aandraag, lukt het meestal.

Als preventiemedewerker moet je assertief zijn, feeling met de werkzaamheden hebben, alles in de gaten houden en goed luisteren. Mensen praten over dingen en ik zorg dat ik erbij ben, ook bij alle pauzes. Zo hoor ik wat er speelt. Het is meer dan alleen naar veiligheidseisen kijken. Er is geen standaard protocol dat je in kunt zetten.

Er is nu veel minder ziekteverzuim. Bovendien moet iedereen nu tot z’n 67e door, dus je moet rekening houden met je eigen gezondheid en die van een collega! Zorg voor iemand die dat in de gaten houdt. Uiteindelijk levert het meer productiviteit op. Mensen zijn gelukkiger en kunnen daardoor veiliger en productiever werken.

Arjan Nuijens – Chef werkplaats

“Als we niet iemand zoals Esther hadden, dan zou het een rommeltje worden.”

Esther loopt af en toe door de werkplaats en spreekt ons aan als ze iets ziet wat niet in orde is. Ze zorgt ervoor dat veilig werken echt gebeurt, onderdeel is van het werk. Ze is een pitbull die zich ergens in vastbijt: van de keuring van de brandslang tot het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Directeuren slaan soms het liefst een jaartje over, maar Esther zegt dan dat het ook voor de verzekering nodig is om ieder jaar alles te checken.

De sociale controle is hier hoog. Dingen kunnen makkelijk besproken worden tijdens de lunch of vrijdagmiddagborrel. Daarvoor hoeven geen aparte vergaderingen te worden belegd. De baas eet ook zijn kop soep in de kantine en voelt zich niet boven ons staan.

Als we niet iemand zoals Esther hadden, dan zou het een rommeltje worden, want dan zou iedereen zijn eigen gang gaan. Wetten werden dan aan de laars gelapt. Terwijl veiligheid zo belangrijk is; je hebt er niets aan als er ongelukken gebeuren.

Cijfers uit de beroepsgroep:
Technische beroepen

Belangrijkste oorzaken ziekteverzuim:
24,9%
werkdruk/werkstress
29,0%
lichamelijk zwaar werk
6,1% van de medewerkers is in 2014 slachtoffer geworden van een arbeidsongeval.

Belangrijkste oorzaken:
26,2%
ergens aan gesneden, gestoten
14,8%
door een voorwerp geraakt
Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 (TNO/CBS)

Andere praktijkvoorbeelden