“De preventiemedewerker heeft zelfs effect op de kwaliteit.”

Molcon Interwheels B.V. is een productiebedrijf voor wielen en groothandel in wielen en banden. Ze verzorgen eigen productie van stalen wielen die geheel worden gebouwd op klantspecificatie. Werkzaamheden omvatten metaalbewerking, assemblage, lassen, poedercoaten en transport.

Molcon Interwheels B.V.

25 medewerkers, opgericht in 1950
Preventiemedewerker sinds 2000

Erik Mol – Directeur

“De preventiemedewerker zorgt ook bij mij voor meer bewustzijn.”

Los van de verliesfactoren bij een ongeval, wil je het ook gewoon niemand aandoen om thuis te komen zitten door een ongeval! Onze doelstelling is inmiddels verschoven van ‘geen ongevallen’ naar ‘geen bijna-ongevallen’.

Marius ziet op een gestructureerde manier toe op veilig en gezond werken en hij kijkt of er punten ter verbetering zijn. Wij doen aan preventie ‘by walking around’: Marius doet regelmatig zijn rondje.

De preventiemedewerker zorgt ook bij mij voor meer bewustzijn. Ik breng veilig en gezond werken vaker ter sprake en heb met Marius ook een aanspreekpunt. Marius fungeert bovendien als vertrouwenspersoon voor klachten waarmee men niet meteen naar de directe leidinggevende wil.

Veilig en gezond werken en de rol van de preventiemedewerker dragen ook bij aan het welzijn van de medewerkers. Dat vind ik belangrijk en het kan veel opleveren: voor stakeholders, voor klanten en uiteindelijk voor de hele leveringsketen. Als het bij ons stokt faalt heel de leveringsketen.

Mijn tip: zie dit niet als een verplicht nummer, maar als een middel waardoor je langer en beter in de lucht kan blijven. Juíst ook als kleiner bedrijf: wij hebben een klein team, dus als er iemand ziek is dan moet een ander het overnemen. Door ziekte en uitval te voorkomen, kun je betere diensten en producten afleveren.

Marius Priester - Preventiemedewerker

“We krijgen complimenten van onze klanten en zelfs van de Inspectie SZW.”

Voorkomen is beter dan genezen. Als ik iets hoor of zie dan meld ik dat direct aan de leidinggevende van de afdeling. Ik ben zelf een kantoorman en hoofd van de financiële afdeling, maar daardoor kan ik met meer afstand kijken naar de gang van zaken in de fabriek en zie ik andere dingen.

Op de werkvloer geef ik aan ‘als er wat is, kom naar me toe’. Er is geen drempel. Iedereen weet dat ze bij mij terecht kunnen. Dat zorgt voor vertrouwen en draagvlak.

De Inspectie SZW kwam een keer ongevraagd binnen. Normaal schrijven ze een rapport met punten die veranderd moeten worden, maar tijdens het rondje door de fabriek kregen we complimenten over de netheid en beveiliging van de machines. Dat kom je niet zo vaak tegen bij metaalbewerkingsbedrijven! Ook van klanten krijgen we vaak complimenten.

Als je de preventiemedewerker de ruimte geeft en iets met de adviezen doet, dan trek je daar profijt van doordat er gecontroleerd wordt of alles goed werkt, zoals de beveiliging op machines.

Een goede werkomgeving met een opgeruimde werkplek levert geld op! Opgeruimd werken is veilig werken, het voorkomt ongevallen én draagt bij aan een efficiënt werkproces!

Ruward Spies – Bediener CNC-freesmachine

“Je moet je er altijd bewust van zijn: bij mij kan ook altijd wat gebeuren.”

De computergestuurde CNC-freesmachine waar ik mee werk, is een goede machine, maar potentieel ook gevaarlijk. Daarom zijn er veel veiligheidssystemen ingebouwd. Er is hier echt aandacht voor veiligheid. Zo is er lang gezocht naar speciale handschoenen voor mijn specifieke werk.

Een voorbeeld van onze veiligheidsregels is dat je niets op de vloer laat slingeren. Ieder heeft z’n specifieke machine en plek, dus in principe creëer je je eigen veiligheid. De een werkt wat chaotischer dan de ander. Mensen kunnen in het werk laconieker worden; je moet wel blijven opletten.

Als de preventiemedewerker er niet zou zijn, dan denk ik dat sommige veiligheidspunten zouden versloffen, bewust of onbewust. Ik denk dat langzaam niet iedereen meer de juiste veiligheidsmiddelen zou hebben, dat er rotzooi zou ontstaan. Dat zijn net de kleine dingetjes die Marius ziet en meldt.

Het is handig dat de preventiemedewerker niet iemand van de werkvloer is. Hij is bekend met alle onderdelen en heeft er voldoende zicht op, maar heeft net die blik van een buitstenstaander waardoor zaken eerder opvallen.

Onderling spreken we elkaar aan op veiligheid. Bijvoorbeeld als je ziet dat een collega aan het werk gaat zonder veiligheidsbril. En Marius loopt ook door de werkplaats heen. Hij ziet erop toe dat iedereen volgens de veiligheidsregels werkt.

Cijfers uit de beroepsgroep:
Technische beroepen

Belangrijkste oorzaken ziekteverzuim:
24,9%
werkdruk/werkstress
29,0%
lichamelijk zwaar werk
6,1% van de medewerkers is in 2014 slachtoffer geworden van een arbeidsongeval.

Belangrijkste oorzaken:
26,2%
ergens aan gesneden, gestoten
14,8%
door een voorwerp geraakt
Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2014 (TNO/CBS)

Andere praktijkvoorbeelden